Po rekonstrukci, na kterou je nyní vypsaná architektonická soutěž, tu má vyrůst Centrum nadání. A pomoci ho má vybudovat člen výběru Forbes 30 pod 30 z roku 2017 Lukáš Žďárský. Zakladatel gastronomických projektů Vnitroblock nebo Gram má pomoci vytvořit institut talentů, kde by si děti z celé republiky mohly na vlastní kůži vyzkoušet jakoukoli profesi.

Upéct chleba, dole v kavárně ho prodat, stát se na den truhlářem, řemeslníkem. Kdy se tak stane, bude jasnější letos v dubnu, kdy bude znám výsledek vypsaného architektonického dialogu. Bittová je přesvědčena, že síla vzpomínek a víra v lepší budoucnost Bredy spojují spolek i vedení města. Ostatně, mají spolu podepsané memorandum o spolupráci.

Návrat života do Bredy poprvé slibuje už letos v září, ke 150. výročí narozenin Davida Weinsteina. U čelního vstupu, za dochovanou zdobenou mříží, se otevře alespoň malá kavárna. „Sundá se lešení a místní si budou myslet, že je to všechno. Jen opravená okna a fasáda. Ale bude tam na ně čekat překvapení,“ míní.

Bude to první krok v nové kapitole místa, které do Opavy přineslo punc nejen velkých peněz, ale také vkusu.

https://forbes.cz/kdysi-nejkrasnejsi-obchodni-dum-ceskoslovenska-vstava-z-mrtvych-diky-parte-nadsencu/