HN: Záchrana opavského obchodního domu Breda: Mladí by v něm mohli najít vysněné studijní obory

Velké věci se často dějí dílem nepravděpodobné náhody i osudových setkání. A pak taky rukou jednotlivců, kteří se nebojí jít hlavou proti zdi. Tak, aby dosáhli zdánlivě naivního cíle. To platí i o Lindě Bittové, která poslední dva roky života zasvětila záchraně ikonického obchodního domu Breda v Opavě.

Budova architekta Leopolda Bauera, inspirovaná chicagskými stavbami z počátku 20. století, poslední zhruba dvě dekády chátrala. Dnes kolem ní stojí lešení – probíhá výměna oken a chystá se oprava fasády. Ta podle plánu potrvá do července 2024. Zdá se, že období úpadku této kulturní památky se pomalu chýlí ke konci.

Velkou měrou k tomu přitom přispěla právě Bittová, která zmobilizovala skupinu místních nadšenců.

Společně se už v roce 2021 zasloužili o to, že se Breda po dlouhých letech opět rozzářila stovkami žárovek, které ji odjakživa zdobily. Nejen za tímto účelem spustili úspěšnou crowdfundingovou kampaň, která během krátké doby více než dvojnásobně překonala cílovou částku 200 tisíc korun. Přebytečné peníze pak putovaly na další opravy střechy chátrajícího objektu.

Jen pár dní po rozsvícení někdejšího obchodního domu se ho navíc rada města rozhodla odkoupit a přičinit se tak o jeho záchranu. Od té doby Spolek na záchranu obchodního domu Breda a město společně hledají cestu k jeho dalšímu využití. Už dříve podepsaly memorandum o spolupráci a své kroky koordinují i nadále. „Spolupráce nám funguje a je velmi důležitá. Může to být příklad pro záchranu dalších objektů,“ říká Bittová.